Den: 27.9.2024

Stížnosti na hlasitou hudbu v bytovém domě vedla k správnímu řízení

Městská policie v Děčíně obdržela opakované oznámení na hlasitou hudbu v jednom z bytových domů v ulici Hrdinů. Obyvatelé domu si stěžovali na častou hlasitou hudbu, která vycházela z bytu v šestém patře. Strážníci se s oznamovateli dohodli na pravidelných kontrolách v domě, aby zjistili, zda dochází k narušování veřejného pořádku.

Oznamovatelé rovněž z vlastní iniciativy pořídili několik audiovizuálních záznamů, které dokazovaly, že hudba hrála i po 22. hodině, což je v rozporu s předpisy o nočním klidu. Na základě těchto důkazů, které byly předány městské policii, byla věc postoupena na přestupkové oddělení Magistrátu města Děčín k dalšímu řešení.

Díky spolupráci mezi obyvateli a strážníky se podařilo shromáždit dostatek důkazů k tomu, aby se případ mohl projednávat ve správním řízení a případně přijmout potřebná opatření k zajištění klidu v bytovém domě.

Strážník přednášel prvákům o prevenci kriminality: Nejnebezpečnější jsou drogy a násilí

Na nedávném adaptačním kurzu pro první ročník střední školy proběhla beseda zaměřená na prevenci kriminality, kterou vedl strážník městské policie Děčín Ing. Lukáš Moudrý, DiS.

Hlavním cílem přednášky bylo poskytnout studentům informace o rizicích spojených s užíváním drog a násilným chováním. Strážník se zaměřil především na praktické rady, jak předejít problémům se zákonem, a vysvětlil jim důsledky nezodpovědného chování.

Podle slov strážníka byly nejčastějšími dotazy studentů otázky spojené s možností držení a užívání drog. Mnoho z nich chtělo vědět, zda mohou mít u sebe drogy, nebo je příležitostně užívat. Strážník jasně vysvětlil, že jakékoliv držení či užívání drog je v rozporu se zákonem, a poukázal na vážné následky, které může toto jednání přinést. „Kromě právních dopadů, jako je stíhání a záznam v trestním rejstříku, je třeba si uvědomit také zdravotní a sociální rizika spojená s užíváním drog,“ zdůraznil během besedy.

Druhá nejčastější skupina otázek směřovala k fyzickým konfliktům, konkrétně k tomu, co by se stalo, kdyby při rvačce někomu ublížili. Strážník vysvětlil, že i jednorázové násilné jednání může mít vážné následky. Upozornil studenty na existenci zákonů upravujících fyzické napadení, které mohou vést k trestnímu stíhání, a varoval je před negativními dopady na jejich budoucnost.

Celá beseda byla vedena s důrazem na prevenci kriminality, což znamená především předcházení rizikovým situacím. Strážník apeloval na studenty, aby si byli vědomi právních důsledků svého jednání a chovali se zodpovědně nejen vůči sobě, ale i ke svému okolí. Prevence, jak zdůraznil, je vždy lepší než řešení následků.

Podezřelá osoba v celostátním pátrání zadržena v Děčíně

V pondělí v odpoledních hodinách byla v Děčíně zadržena osoba, která byla na seznamu celostátního pátrání.

Během běžné kontrolní činnosti prováděné strážníky městské policie na ulici Předmostí si hlídka všimla osoby, o níž měla podezření, že je hledaná Policií ČR.

Strážníci okamžitě reagovali a po objížďce okružní křižovatky zastavili osobu na novém mostu, při nájezdu od obchodního centra směrem k Děčínu I. Na základě zákona o obecní policii byla osoba požádána o prokázání totožnosti. Po ověření totožnosti bylo potvrzeno, že jde skutečně o osobu hledanou v celostátním pátrání.

Zadržená osoba byla převezena na policejní oddělení, kde byla předána službukonajícímu policistovi k dalšímu postupu.

Mladík skončil po návštěvě nočního klubu v nemocnici

V sobotu v pozdních nočních hodinách spatřili strážníci při hlídkové činnosti na Smetanově nábřeží v centru města dva mladíky, z nichž jeden ležel na zemi, zatímco druhý u něj seděl. Strážníci se rozhodli situaci prověřit a zjistili, že oba mladiství předtím navštívili noční klub, kde konzumovali alkoholické nápoje. Jeden z chlapců nadměrné množství alkoholu nezvládl a udělalo se mu špatně.

Strážníci mladíka, který ležel na zemi, probudili a zkontrolovali, zda není zraněn. Vzhledem k tomu, že jeho stav byl vážný a nebyl schopen zůstat při vědomí, přivolali záchrannou službu. Záchranáři chlapce následně převezli na dětské oddělení místní nemocnice.

Převezenému mladíkovi bylo sedmnáct let. O incidentu byla informována Policie České republiky.